Γεια σας! Σήμερα ημέρα Σάββατο, σκέφτηκα να μαγειρέψω ένα ζεστό, μελωμένο πεντανόστιμο τραχανότο . Όλα αυτά ομως χωρίς θερμιδικές τύψεις !!!
Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι:
- μισή κούπα Τραχανά ολικής
- 8-10 Μανιτάρια ( ανάλογα το μέγεθός τους)
- 30γρ Μυζήθρα γλυκιά
- 1,5 ποτήρι Νερό
- μισή κ.γ. βούτυρο ελαφρύ
- Μείγμα βοτάνων
- Μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λάδι τρούφας
Εκτέλεση
-Βράζω το νερό.
– Καθαρίζω τα μανιτάρια και τα κόβω σε λεπτες ροδελες.
– Χωρις λιπαρή ουσία σοτάρω τα μανιτάρια μέχρι να εξατμιστούν τελειως τα υγρά τους.
– Ρίχνω τον τραχανά και ελάχιστο βραστό νερό . Ανακατεύω.
– Η διαδικασια για τα επόμενα 10 λεπτά είναι, με δυνατή φωτιά προσθέτω το βραστό νερό & ανακατεύω συνεχώς ( ουσιαστικά η διαδικασια του γνωστού ριζότο ). Προσοχή στο ανακάτεμα, δεν θελουμε να μας κολλήσει το τραχανότο !
– Μετά τα 10 λεπτά ρίχνω τα μυρωδικά μου. Ανακατεύω & δοκιμάζω από το φαγητό να βεβαιωθώ ότι ο τραχανάς είναι έτοιμος. Καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμος όταν ο τραχανάς είναι μαλακός και σχετικά τραγανός. Θελουμε εξωτερικά να είναι μελωμένος αλλά ταυτόχρονα να κρατάει λίγο η τραγανότητά του.
– Όταν βεβαιωθώ πως είναι έτοιμος ο τραχανάς & ότι το τραχανότο έχει μελωμενη υφή ( δηλαδή έχει λίγα υγρά το φαγητό ακόμη, δεν είναι στεγνό), κλείνω την φωτιά και αφαιρώ από το μάτι.
– Προσθέτω το βούτυρο & ανακατεύω .
– Έπειτα σερβίρω στα πιάτα και από πάνω βάζω την μυζήθρα & το λάδι τρούφας ( προσοχή στο λάδι τρούφας , έχει έντονη γεύση και θέλει ελάχιστη ποσότητα) .
– ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ !!!